Chanteuges, Frankrijk

Precies 14 jaar later gingen Karien en ik opnieuw op schildervakantie met Marloes der Kinderen van Artedu in Chanteuges. Tot onze verrassing was er bijna niets veranderd, het dorp niet, Marloes, amper, en zelfs de lesopbouw en inhoud was hetzelfde.

De eerste maaltijd was gemeenschappelijk, ook de fotografie docent, zijn partner en de fotografie cursiste Inge. Wij, Karien, Martine en Henk kregen les Van Marloes.

's Middags waren we vrij en verkenden we de omgeving.

Maandag: intuitief tekenen, de basis beginselen: niet kijken naar wat je hand doet, maar teken de vorm zoals je het met je ogen ziet. Haal je potlood liefst niet van het papier. Kijk naar de omtrekken, kijk naar de vormen en vergeet wat iets voorstelt.


Dinsdag: krijt en houtskool. In de abdij moesten we een plekje opzoeken, waar je veel contrast zag. Vervolgens maakte je je papier helemaal zwart met houtskool en moest je daarna met een tissue voorzichtig houtskoolpoeder eraf halen, en het licht er binnen laten komen.


Woensdag: kleur! Na presentatie over naieve kunstenaars gingen we naar buiten met de opdracht om weer intuïtief een schets te maken. Daarna gingen we die inkleuren met acryl verf. Kleuren moesten niet realistisch zijn. Maar perspectivisch moest het wel kloppen. Dat was nog lastig.


Donderdag: naar de markt, waar we vooral heel snel mensen moesten tekenen, ook nu weer: intuïtief, met een paar streken. Contékrijt of potlood en ook met een zelf opgeraapt takje dat je dan in inkt doopte. 's middags kon je eventueel inkleuren met aquarel


Vrijdag: we gingen met de auto naar een dorpje, waar we met acryl werkten aan 4 schilderijtjes: eerst zetten we er primaire kleuren op, elk schilderjjtje een andere. Daarna was het de bedoeling dat we experimenteerden met grijstinten. De primaire kleur mag er doorheen komen en zorgt voor rust. Maar echt mooie grijs maken, met slechts de 3 primaire kleuren (rood, geel, blauw en ook nog wit) was echt lastig.